Плодова торта с шоколадов мус

Плодова торта с шоколадов мус
Снимка: Александра Бошнакова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Нищо не казва Обичам те така, както една домашно приготвена торта с плодове и шоколадов мус"

Необходими Продукти

  • За един блат
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 100 г
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 пак.
  • бакпулвер - 1/2 пак.
  • За шоколадовия мус
  • шоколад - 400 г
  • масло - 50 г
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 220 г
  • сметана - 500 г сладкарска
  • малини - 250 г
  • банани - 3 бр.
  • За украсата
  • малини - 8 - 10 бр.
  • захарни фигурки - от захарно тесто
  • За захарното тесто
  • желатин - 1 ч.л.
  • пудра захар - 2 ч.ч. пресята
  • нишесте - 1/4 ч.ч. царевично
  • сладкарска боя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За блата: Яйцата се разбиват със захарта. В друга купа се смесват брашното, ванилията и бакпулверът. Тази смес се прибавя към яйчената при непрекъснато бъркане до получаването на гладка смес.

Изсипва се върху застлана с хартия и намаслена форма за печене /ринг/. Пече се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна до готовност. Прави се и втори блат по същия начин. Може да се използват и готови купени блатове.

За муса: Шоколадът, заедно с маслото, се разтопява на водна баня. Жълтъците се разделят от белтъците в 2 купи и при тях се сипва по 110 г захар и се разбиват.

В отделна купа се разбива сметаната на сняг. Разтопеният шоколад се прибавя към жълтъците при непрекъснато бъркане. После се прибавят белтъците и накрая 2/3 от сметаната.

Бананите се нарязват на кръгчета. Малините се поръсват с 2 с.л. захар и се намачкват с вилица. Може да се използва и блендер. Целта е да се получи сос.

Фигурки от захарно тесто за украса: Желатинът, заедно с 40 мл вода, се слага в съд и се оставя да набъбне за около 5 минути, след което се разтопява на котлона. В купа се смесват пресятата пудра захар и нишестето.

Прави се кладенче, в което се изсипва леко поизстиналият желатин. Омесва се тесто. Ако е много сухо, се прибавят няколко капки вода, а ако е лепкаво - пудра захар. Прибавя се желаният цвят сладкарска боя.

Тестото се намазва леко с мазнина, обвива с прозрачно фолио, слага се в кутия с плътно затворен капак и се оставя да почива поне 1 час. След това се оформят желаните фигурки.

Сглобяване на тортата: Във форма за печене /ринг/ се слага на дъното 1 блат. Отгоре се намазва с 1/2 от малините. После се нареждат 1/2 от бананите, а върху тях се изсипва почти целия мус /оставя се малко за украса по желание/.

Следва ред банани и напоения от една страна с малини блат, като малиновата част трябва да е към муса. Тортата се прибира в хладилника за поне 2 часа.

След това се вади от формата, покрива се с останалата сметана, която може да се оцвети по желание със сладкарска боя.

Украсява се по желание с малини, мус и захарни фигурки или по друг начин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: