Мед от бяла акация

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
13/05/2019
"На вас остава да свършите работата на пчеличките и да съберете цвят от акация, за да приготвите мед "
Приготвяне10 мин.
Готвене6 мин.
Общо16 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо509
  • Преглеждания за месеца5
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • акация - 600 г цветове от бяла /Robinia pseudoacacia/
  • вода - 3 л, изворна или филтрирана
  • кафява захар - 2 кг
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
  • лимони - ½
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветните гроздове на бялата акация се берат по време на цъфтежа. Събираме билката от чистии далеч от замърсените градове места.

Набраните цветове почистваме от дръжките. Поставяме в гевгир и обливаме със студена вода. Поставяме ги в подходящ дълбок съд и ги заливаме с изворна вода. Варовитата не е подходяща.

Към нея прибавяме няколко резенчета лимон за цитрусов аромат.

Термичната обработка е на силен огън, като след завирането на водата засичаме 20 минути и отстраняваме съда от котлона.

Отварата престоява на хладно 24 часа. Прецеждаме цветовете, като ги отцеждаме добре през тензух.

На следващия ден варим течността на много слаба температура, като течността се редуцира до два литра. Прибавяме същото количество кафява захар.

Когато приготвяте меда от акация с бяла кристална захар, неговият цвят е по-светъл. Кафявата захар придава на ароматното и лечебно чудо този тъмен кехлибарен цвят.

Важно правило е течността да се изпарява, без да завира. Нужно е повече търпение, което си заслужава крайния резултат. Бъркаме сместа, докато тя се сгъсти достатъчно.

Гъстотата на сиропа проверяваме върху чинийка, която държим в хладилната камера. Щом капката не се стича или лъжицата образува пътека, медът от бяла акация е готов.

Десетина минути преди да отстраним сиропа от котлона, прибавяме лимонената киселина. Сипваме ароматния акациев мед в чисти и затоплени буркани, които обръщаме с капачките надолу. Покриваме с кърпа, за да изстинат по-бавно.

Лечебно действие на акацията е кръвоспиращо, отхрачващо, слабително, намаляващо киселиността на стомаха.

В българската народна медицина цветовете ѝ се използват при стомашни и чревни болки, главоболие, невралгия на лицевия нерв, ревматизъм, при заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар