Ягодова тарта със сметана и гръцко кисело мляко

marcheva14marcheva14Мастър Шеф99271059021
15/05/2019
"Има десерти, които искаме да опитаме отново и отново, и отново - като този тук "
Приготвяне20 мин.
Готвене35 мин.
Общо55 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо671
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

  • брашно - 250 г , обикновено
  • пудра захар - 90 г
  • бакпулвер - 3 г
  • сол - щипка
  • кора от лайм - настъргана от 1
  • краве масло - 125 г студено на кубчета
  • жълтъци - 2 бр. яйчни
  • йогурт - крем
  • гръцко кисело мляко - 350 г
  • сметана - 250 мл 35 %
  • ванилия - 1 ч.л., екстракт
  • пудра захар - 70 г
  • ягоди - 500 г пресни
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фурна 180 градуса;

Кръгла форма за тарт с ребровани стени, добре намаслен и покрит с малко брашно.

В купа се изсипва брашното, пудрата захар, солта и бакпулверът, разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се маслото на кубчета и с пръстите на ръката или със сладкарски блендер се довежда до трохи.

Прибавят се яйчените жълтъци и бързо се омесва маслено тесто. Завива се в свежо фолио и се оставя за 30 мин в хладилник.

Охладеното тесто се разточва по диаметъра на основата на тарта. Изрязва се и се полага във формата. От изрезките се оформят ленти, които се поставят около основата, като леко се притискат към дъното и към реброваната част на плодовата тарта.

Така оформено тестото се набожда с вилица. Отгоре се поставя хартия за печене и се напълва в перли за печене, или бобови зърна, за да се извърши сляпо печене. Поставя се във фурната на 180 градуса и се пече за около 20 мин. Изважда се, отстранява се хартията с перлите и се допича за още около 15 мин.

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади в самата форма, за около 20 мин, след това се изважда и се оставя да се охлади напълно.

Крем

Смесва се гръцко киселото мляко с пудрата захар и ванилията, разбъркват се на слаба степен на миксера. Прибавя се и сметаната и се разбива на висока скорост, докато сместа придобие твърди върхове.

В охладената платка се изсипва сметановият крем и се покрива с нарязани на половинки или четвъртинки ягоди.

Източник: Cucinare e como amare

Рейтинг

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар