Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Кускус с гъби

Кускус с гъби

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Кускус с гъби
Снимка: Рая Андонова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • кускус - 400 г
  • домати - 1 малък по - мек
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • пресен лук - 1 стрък
  • гъби - 250 г
  • мащерка - 1 ч.л.
  • бульон - 2 и 1/2 ч.ч. зеленчуков Maggi
  • лют червен пипер
  • сол - 1 и 1/2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджера се слага вода да заври. Когато заври, се слага солта и се капва малко олио, след което се слага кускусът. Оставя се да ври, като от време на време се разбърква да не залепне.

Докато се вари, се измиват лукът, доматът и гъбите. Лукът се нарязва на ситно. Доматът се обелва и също се нарязва на ситно. Гъбите се нарязват на не много малки парченца.

Когато кускусът е почти готов, олиото се сгорещява и в него се запържва лукът. След това се добавят доматите и гъбите. Разбърква се докато се омазнят гъбите и се захлупват с капак. Оставят се около 5 минути да се задушат и да си пуснат водата.

През това време в съд на котлона се наливат 2 и 1/2 ч.ч. вода. Когато заври, се слага бульончето и след като се разтвори напълно, котлонът се изключва.

След като са минали петте минути, при гъбите се добавят мащерката, червен пипер и бульонът, и котлонът се изключва.

Когато кускусът е готов, се изцежда водата му. (Достатъчно е просто да се изцеди от тенджерата доколкото е възможно от водата, няма нужда да се измива всичкият кускус в гевгир.)

След това бульонът с гъбите се прибавя в тенджерата при кускуса. Разбърква се добре, захлупва се с капака и се оставя кускусът да поеме добре течността.

Още 10-тина минути след това може вече да се яде, но е напълно готов, когато поизстине и тогава е поел повечето (или всичкия) от бульона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Ваня Благоева
Ваня Благоева
Бърз за приготвяне, а и много вкусен! Браво!
10.05.2016 12:51