Начин на приготвяне
Белтъците се отделят от жълтъците.
Брашното и бакпулверът се пресяват два пъти и се заделят в купа.
В друга купа към белтъците добавяме захарта и с миксер на висока степен много бавно се разбиват до пухкав сняг, така че сместа да не се излива, ако купата се обърне наобратно.
Жълтъците се разбиват отделно с вилица и към тях се добавят 2 с.л. пудра захар.
Бавно, с непрекъснато бъркане, се добавят жълтъците към белтъците, олиото на много тънка струя и накрая брашното с бакпулвера.
Така получената смес трябва да бъде гъста, но течна. В зависимост от големината на яйцата, може да остане малко от брашното.
В отделна купичка изливаме 1/2 ч.ч. от сместа и добавяме какаото и още 2 с.л. пудра захар.
В намазнена малка формичка за кекс изливаме първо какаовата смес и после останалата част.
Слагаме да се пече в незагрята фурна без вентилатор на 180 градуса за около час.
Без да се отваря фурната, трябва да се наглежда до получаване на бледокафяв оттенък отгоре, когато вече може да се тества с клечка. В зависимост от фурната, времето може да варира.
За украса на кекса добавяме пресята пудра захар.
Класическият кекс с какаова ивица е готов.