Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Мусака»Мусака с целина и праз

Мусака с целина и праз

Мусака с целина и праз
Снимка: Жаклин Павлова
1 / 2
17/02/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Доверете ни се - не всички мусаки са еднакви - а ние ще ви предложим само най-доброто"

Необходими Продукти

  • картофи - 700 - 800 г
  • кайма - 500 г
  • целина - 3 стебла
  • праз - 1 стебло
  • лук - 1 гл.
  • доматен сок - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч.
  • червен пипер
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица - ронена
  • за Заливката
  • кисело мляко - 1/2 кофичка
  • яйца - 2 бр.
  • брашно - 1 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 к.л.
  • сол - 1 щ.
  • вода - малко
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме картофите. След което ги обелваме и нарязваме на ситни кубчета. Изсипваме ги в подходяща тава. Целината, празът и кромидът се обработват по същия начин и се нарязват на кубчета. Прибавят се към картофите. Размиваме каймата с малко водичка.

И я прибавяме към зеленчуците. Изсипваме водата и доматения сок и прибавяме 2 ч.л. червен пипер, малко черен пипер, кимион и 1 с.л. сол. Разбъркваме добре и ястието е готово за печене. Пече се на загрята фурна при 200 градуса на горен и долен реотан.

През това време разбиваме яйцата в по-голяма купа, за да приготвим заливката. Към киселото мляко добавяме содата и изсипваме сместа при яйцата. Прибавяме брашното и солта и разбъркваме добре. На око се сипва и малко водичка за по-пухкав ефект.

Проверяваме дали картофите са хубаво сварени, тъй като каймата винаги е готова преди тях. След като преценим, че ястието ни е готово, добавяме равномерно заливката и връщаме отново във фурната, докато придобие златист цвят.

След всичко това мусаката е готова за консумация и сервиране, като в допълнение към всяка порция можем да добавим по лъжица кисело мляко.

Приятен апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Страхотна комбинация от вкусове. Много добра рецепта за заливката, получи се превъзходно!
16.10.2019 19:18
Надя Радева
Надя Радева
Направих я , стана страхотна. Благодаря!
06.01.2018 22:36