Начин на приготвяне
Измиваме картофите. След което ги обелваме и нарязваме на ситни кубчета. Изсипваме ги в подходяща тава. Целината, празът и кромидът се обработват по същия начин и се нарязват на кубчета. Прибавят се към картофите. Размиваме каймата с малко водичка.
И я прибавяме към зеленчуците. Изсипваме водата и доматения сок и прибавяме 2 ч.л. червен пипер, малко черен пипер, кимион и 1 с.л. сол. Разбъркваме добре и ястието е готово за печене. Пече се на загрята фурна при 200 градуса на горен и долен реотан.
През това време разбиваме яйцата в по-голяма купа, за да приготвим заливката. Към киселото мляко добавяме содата и изсипваме сместа при яйцата. Прибавяме брашното и солта и разбъркваме добре. На око се сипва и малко водичка за по-пухкав ефект.
Проверяваме дали картофите са хубаво сварени, тъй като каймата винаги е готова преди тях. След като преценим, че ястието ни е готово, добавяме равномерно заливката и връщаме отново във фурната, докато придобие златист цвят.
След всичко това мусаката е готова за консумация и сервиране, като в допълнение към всяка порция можем да добавим по лъжица кисело мляко.
Приятен апетит!
Коментари