Торта Черна гора (Black forest cake)

Mikaela IvanovaMikaela IvanovaНовак4
21/05/2019
"В кулинарните приказки Черна гора е името на най-вкусната сред тортите, опитайте и ще разберете защо "
Приготвяне50 мин.
Готвене40 мин.
Общо90 мин.
Порции8
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо900
  • Преглеждания за месеца25
  • Преглеждания за седмицата10
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за блата
  • черен шоколад - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 1 1/2 ч.ч. или 375 мл.
  • масло - 200 г ( меко)
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 1 с.л
  • брашно - 3 ч.ч. или 400 г
  • черешов компот - 1 бр.
  • за крема
  • сладкарска сметана - 500 мл (подсладена)
  • череши - 400 г
  • пудра захар - 1 ч.ч.
  • за декорация
  • черен шоколад - 200 г ( или две опаковки шоколад)
  • череши - 7 - 8 бр. с костилка и дръжка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяне на декорацията: Преди да започнем с подготовката на блата, разтопяваме 200 г (като оставяме ред или два от шоколада) черен шоколад на водна баня като добавяме 100 г меко масло към него.

Изсипваме готовата гладка смес върху голяма правоъгълна тава, като предварително сме сложили хартия за печене. Разстиламе шоколада по формата на тавата. Върху него слагаме още един слой хартия за печене.

След това сгъваме на няколко части и слагаме във фризера да се замразява. Ако желаете можете просто да разстилате шоколада с лъжица и да го сложите да се втвъди във фризера и след като е готов само да начупите парченцата за декорация. Останалите ред или два от шоколада го настъргваме.

Подготовка на блата: Разтопяваме 100 г шоколад на водна баня. Разбъркваме яйцата, добавяме млякото и останалото меко масло (100 г). В друга купа пресяваме брашното, пудрата захар и бакпулвера. Добавяме сухите съставки към течните и разбъркване до получаване на гладка смес.

Важно е всички продукти да са на стайна температура. Изсипваме готовата смес във висока форма с диаметър 24 см. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор за около 40 мин. като подваме с клечка, за да проверим дали е готов блатът.

Оставя се 5 мин. във формата и се изважда да се охлади. След като се охлади, блатът се разрязва на две или на три части (зависи колко дебели искате да са блатовете), като аз съм разрязала 3 части от блата.

Сиропираме блатовете с компота от череши. Ако не можете да намерите компот от череши, може да си направите домашен сироп, като в по-дълбок тиган слагаме около 100-150 г череши, които са предварително почистени и нарязани на дребно, слагаме още 1 ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар. След като се разтопи захарта прецеждаме сместа и използваме полученият черешов сироп за сиропиране, а парченцата череши за плънката.

Приготявяне на крема: Почистваме черешите от костилки и ги нарязваме на дребно.

Разбиваме сладкарската сметана ( задължително охладена) с миксер до получаване на пухкав сняг. Добавяме пресятата пудра захар (1ч.ч.) и продължаваме да разбиваме. Получава се много гъст пухкав сняг.

Върху сиропирания блат слагаме полученият сметанов крем, намазваме обилно блата и добавяме част от черешките, като ги разпределяме равномерно по целия крем. Добавяме вторият блат и правим същата стъпка с черешките.

Поставяме и последният блат и намазваме внимателно с крем (трябва да намаже много гладко), както върху блата, така и встрани на тортата.

Останалата смес добавяме в сладкарски пош и правим розички за декорация на тортата (може да използвате и други техники или да декорирате по ваш по-различен начин. Добавяме и черешките и настърганият шоколад.

Изваждаме от фризера шоколада и оформяме останалата украса за тортата. Оставяме в хладилника поне за 1 час да стегне.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар