Начин на приготвяне
Фурна - около 170 градуса; Плоска тава (от фурната) покрита с хартия за печене.
Сметаната от 220 мл се загрява на котлон и се залива върху шоколада. Разбърква се докато се стопи. Сместа е течна. Оставя се да се охлади в хладилник.
В тенджера се поставят черешите за около 10 минути на умерена температура, докато си пуснат сока, след това се добавя захарта - 2 с. л. и се оставят да къкрят за около 15 минути или докато сместа стане тежка и оставя следа по дъното на тенджерата. Свалят се от котлона и се оставят да се охладят напълно, след това се добавя ликьорът.
Шест жълтъка, захарта и какаото през цедка се разбъркват с телена бъркалка (или твърда шпатула) до гъст лъскав крем. Оставят се настрана.
Шесте белтъка се разбиват с миксер и щипка сол до меки върхове. Добавят се към жълтъчната смес на порции, като се разбърква с шпатула до хубав крем.
Цялата смес се изсипва точно в средата на хартията за печене застлана в тавата.
Разпределя се и се заглажда равномерно от всички страни с широката шпатула. Трябва да е равна от всички страни като височина.
Пече се на около 165-170 градуса за около 15 минути или до суха клечка, поставена в средата. Не бива де се препича, защото при сгъването на руло ще се нацепи и няма да може да се оформи. Трябва да е еластичен блат.
Когато е готов и охладен достатъчно за ръката, с нож се минава отстрани по ръбовете на тавата, за да се отлепи правилно. Обръща се върху хартия покрита с посипана пудра захар, отстранява се хартията от печенето и с помощта на другата такава се навива на руло. Оставя се настрана да се охлади напълно.
Шоколадът и сметаната от хладилника се изваждат и се разбиват с миксер до сняг.
След като е напълно охладен шоколадовият блат се отваря и се напълва с шоколадовата сметана. Разпределя се. Поставят се само черешите, разпределят се равномерно.
Започва внимателно да се навива отново на руло. На места може и да се пропука, но това не е проблем, това са малки пукнатини и при декорацията със сметана те ще се скрият. Оставя се в хладилник за няколко часа, около 3-4 часа.
Охладената сметана се разбива с лъжичката сухо мляко и захарта до сняг. След като е достатъчно охладено сладкото руло, внимателно се намазва с цялата сметана от всички страни. Поставя се в хладилник. Преди поднасяне се поръсва с шоколадови стружки.
Държи се хладилник.
Рулото Шварцвалд (Black Forest) е много вкусно!
Източник: Anna Olson
Забележка: Това е още един вариант на така прекрасната торта Шварцвалд. Досега съм пуснала торта Black Forest, подобна такава в купа и сега във формата на руло.
На всяка една от тях в основата им са черешите и немската ракия Кирш, но и всяка една от тях има и своето си разнообразие и начин на приготвяне.
За по-голямо удобство изпечения блат не съм го обръщала върху пудра захар. Не беше необходимо. Хартията много лесно се отстрани и докато беше топъл го навих на руло. Ползвала съм замразени череши. Не може да се заменят. Кирш - би могло да се замени с остър ликьор или ром. Млякото на прах може да се замени със суха сметана.