Начин на приготвяне
За това количество продукти за тортени блатове са необходими голяма купа на миксера и голяма форма за блатовете /поне 24 см диаметър/.
В купата на миксера се разбиват яйцата и се добавя захарта. Разбива се с миксера на средна степен за около 20 минути. Продуктите трябва до 5 пъти да оуголемят обема си. През това време се подготвя формата с падащ ринг, като се намазва с масло и поръсва с малко брашно.
Когато яйчената смес е готова, постепенно се добавят пресяти какаото, ванилията и брашното. Те се разбъркват с шпатула, с въртеливи движения в едната посока, като се стараем сместа да не спада. Загребва се отдолу нагоре.
Фурната се загрява на 170 °C. Сместа се изсипва в подготвената форма. Пече се 40-45 минути. Изкарва се от фурната и се оставя да се охлади. Изкарва се от формата внимателно и преди разрязването на блатовете се охлажда поне още 4 часа. Най-добре е да се приготви на предния ден, за да се охлади добре.
Подготвя се кремът. В купата на миксера се сипва сладкарската сметана. Разбива се до пухкавост. В голяма купа се слагат маскарпонето и захарта за крема. Разбиват се с телена бъркалка. Добавя се към сметаната. Разбива се за кратко. Кремът за тортата е готов.
Приготвя се кафето и се разрязват блатовете. От този блат се отрязват 3 блата с дебелина около 1, 5 сантиметра. Останалата част се прави на трохички, с които да се поктрие тортата. В средата на подноса, в който ще се разположи сметановата тортата, се слага лъжичка от крема, за да се застопори тортата.
Отгоре се слага първият блат. Сиропира се с половината от кафето. Отгоре се разстила 1/3 от крема и се заглажда. Слага се вторият блат. Отново се сиропира с останалото кафе. Разпределя се 1/3 от крема и се слага 3тия блат. Цялата кафе торта се покрива с тънък слой от останалия крем. Поръсва се с трохичките.
Тортата Черна Мимоза е лека и много вкусна. Може да се приготвя в по-малки дози за десерт със сутрешното кафе.