Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Оригинална турска баклава слънце с орехи

Оригинална турска баклава слънце с орехи

Н.АкифоваН.Акифова
Иноватор
2672k8793
Оригинална турска баклава слънце с орехи9 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
120 мин.
Порции
10
"И както мъдро го е казал народът - не просто баклава, а слънце"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 1 пакет 400 г гюзел
  • орехи - 2 в.ч. смлени
  • масло - 250 г
  • За сиропа шербет
  • вода - 3.5 в.ч.
  • захар - 3 в.ч.
  • сок от лимон - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всички приготвяме този хубав десерт, но аз исках да напиша тънкостите на баклавата как трябва да става хрупкава и сладка. Баклавата не трябва да е мека или като каша - трябва да стане хрупкава между пластовете и да е хубаво сиропирана. С много опити мога да каже, че улучих идеалната рецепта до сущ като Турската баклава.

Първо, корите трябва да са много тънки, затова аз избрах за целта марката гюзел. После разтапяме маслото в микроволнова, орехите ги смиламе и взимаме една тава да я намажем с масло хубаво, после слагаме първия блат кора и я мажем с масло, после слагаме втория блат и пак я мажем с масло и поръсваме една шепа орехи. После пак блат и масло, после пак блат, масло и орехи и така завършваме до края. Тоест орехи през един блат, но масло на всеки блат - това е много важно, за да стане хрупкава.

Като сложим последния блат, режем като слънце, а гледайки снимката, можете и Вие така да режете, но ако не можете - правете на кватратчета - важно е вкусът ѝ. Най-отгоре пак мажете с масло, само че след като нарежете.

Слагаме тавата на предварително загрята фурна на 170 градуса, докато се зачерви хубаво отгоре - за 40 минути става с моята фурна. После оставяме да изстине хубаво и започваме със сиропа.

В тенджера слагаме захарта и водата и слагаме на котлона да заври на среден огън. След като захарта се разтопи и започне да кипи, слагаме лимоновия сок и чакаме да стане малко гъст сироп - около 15 - 18 минути /на газов котлон/ се получава желаната гъстота.

Не много горещ, но топъл сироп заливаме върху изпечената баклава и НЕ покриваме с нищо. Така малко изчакваме да се изстуди и слагаме в хладилник да стегне - за 2-3 часа е готова.

Вкусът на тази турска баклава слънце е невероятен - става сладка и хрупкава.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Всичкият сироп се слага,а лимонов сок се слага за да не се захароса, ако искате може вместо лимон половин чаена лъжичка лимонена киселина.
13.04.2024 23:15
2
Анонимен
Анонимен
А всичкият сироп ли изсипвате върху баклавата?
06.01.2024 21:15
Анонимен
Анонимен
Какво означава в.ч
31.12.2023 16:01
4
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Чудесна рецепта, само лимона бих заменила с портокал. Но това е въпрос на вкус - с лимон ми нагарча всякаш и на моменти се замислям дали нещо не се е развалила :) . А за почитателите на по ароматни, както е спомента вече канела в орехите и карамфил в сиропа.
08.12.2023 14:56
2
Анонимен
Анонимен
Направих я вчера и направо изби рибата, страхотна рецепта и супер лесна, аз сложих канела в орехите и ще бутна карамфил в сиропа другия път за аромат. Много съм впечатлена защото за пръв път правя баклава и е направо като купешката, божествена!
01.02.2023 07:14
3
1
Анонимен
Анонимен
Става страхотна баклава! Аз добавих към сиропа накрая и настъргани корички от портокал и лимон за аромат.
26.12.2022 17:48
4
1
Баш Майстора
Баш Майстора
Много сполучлива рецепта поздравления
24.03.2022 20:26
6
2
Покажи всички подкоментари