Начин на приготвяне
Разтворете маята в затопленото прясно мляко с 1 ч.л. захар. Оставете на топло да втаса.
В купа разбийте яйцата. Разтопете маслото и оставете да се охлади.
Добавете към яйцата останалата захар, разтопеното масло, втасалата мая, брашното и солта. Замесете доста лепкаво тесто. Оставете да втаса около 1 час.
При готовност разпределете тестото във формички за мъфини или други малки форми, като предварително намажете отворите с масло.
Оставете тестото във формите да втаса отново за около 2 часа. Изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 15 минути или до златисто-кафяво. Оставете да се охладят.
Направете сиропа, като загреете водата със захарта до кипване и разтваряне на захарта. Отстранете от котлона и оставете да се охлади. След като се охлади, добавете рома.
Залейте сладкишите със сироп и оставете за една нощ да се напоят хубаво. При готовност гарнирайте готовите Рум Баба с разбита сладкарска сметана и нарязани ягоди.