Рум Баба

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Рум Баба
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
25
"Всички знаете какво се крие зад това звучно име, знаете също, че няма да му устоите, дори да сте на диета"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • масло - 125 г
  • брашно - 250 г
  • прясно мляко - 50 мл затоплено
  • мая - 3 г суха
  • сол - 1 щипка
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 30 г
  • за сиропа
  • вода - 600 мл
  • захар - 300 г
  • ром - 40 мл
  • за гарниране
  • сладкарска сметана - разбита
  • ягоди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в затопленото прясно мляко с 1 ч.л. захар. Оставете на топло да втаса.

В купа разбийте яйцата. Разтопете маслото и оставете да се охлади.

Добавете към яйцата останалата захар, разтопеното масло, втасалата мая, брашното и солта. Замесете доста лепкаво тесто. Оставете да втаса около 1 час.

При готовност разпределете тестото във формички за мъфини или други малки форми, като предварително намажете отворите с масло.

Оставете тестото във формите да втаса отново за около 2 часа. Изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 15 минути или до златисто-кафяво. Оставете да се охладят.

Направете сиропа, като загреете водата със захарта до кипване и разтваряне на захарта. Отстранете от котлона и оставете да се охлади. След като се охлади, добавете рома.

Залейте сладкишите със сироп и оставете за една нощ да се напоят хубаво. При готовност гарнирайте готовите Рум Баба с разбита сладкарска сметана и нарязани ягоди.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: