Начин на приготвяне
Картофите се варят, обелват и след това намачкат в голяма купа. Към сместа се добавя едно яйце и малко сол на вкус.
В купичка се разстила стреч фолио (прозрачно фолио), така че да излиза от границите на купичката, но все пак да е притиснато към дъното ѝ.
Намачканите картофи се разстилат по стената на купичката.
През това време се приготвя пълнежът за картофа - в загрято олио се добавят нарязани на ситно лук и морков. Запържва се за 5 минути и се добавя каймата, пиперът и солта.
След като е готова каймата, се добавя виното.
Тази смес се слага по малко в разстланата по купичката картофена смес.
Хващат се краищата на фолиото и се увиват, така че картофите да обвият пълнежа.
Всяко едно картофено кюфте се овалва първо в яйце, после в брашно и се пържат до леко златист цвят.
Пълнените картофени кюфтета се нареждат в тава и върху тях се настъргва или нарязва кашкавал. Пече се в фурната, докато кашкавалът не се разтопи.