Начин на приготвяне
Изключително лесна торта - много лека!
За блата: разбъркваме първо течните продукти - яйцата, киселото мляко и шарлана, и към тях добавяме содата, за да шупне. Постепенно прибавяме и другите съставки - захарта, какаото, ванилията, какаовите парченца, рожкова и брашното.
Изсипваме сместа в тавичка, намазана с шарлан и поръсена с малко брашно. Слагаме да се пече за около 35 минути на умерена фурна (170 градуса). Като е готов, го оставяме да изстине.
По време на печене на блата използваме времето, за да направим крема. За целта разтваряме ваниловото нишесте в малко хладка вода и го сипваме във врящата вода. Разбъркваме с телена бъркалка, за да стане хомогенна смес, заедно с пудрата захар и какаото.
След 5-10 минутки е готов и докато изстине напълно, разрязваме с конец или нож блата на два кръга. Вече изстиналия крем, който се е стегнал, разстиламе - малко повече от половината между двата блата и поръсваме с едро натрошени орехи и кокосови стърготини.
Повтаряме това и останалия крем, като го намазваме отгоре на тортата и отново поръсваме обилно с на ситно натрошени орехи и кокосови стърготини. Лесната шоколадова торта е готова!
Нежна и лека, подходяща торта за рожден ден!
Чудно Вкусно!