Лека сметанова торта с ягоди

02/06/2019
"Колко измамен е външния вид - мислиш си, че това е поредната торта, а тази така те грабва с вкус и аромат, че вече не може да помислиш за друга "
Приготвяне40 мин.
Готвене20 мин.
Общо60 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо757
  • Преглеждания за месеца19
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • За блата
  • яйца - 8 бр.
  • глюкоза на прах - 2 с.л.
  • брашно от спелта - 7 с.л.
  • сол - 1 щипка
  • бакпулвер - 1 пакетче
  • ванилова захар - 1 пакетче
  • За напояване на блатовете
  • глицерин - 4 с.л. /от аптеката/
  • За крема
  • сметана - 200 мл за разбиване
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • цедено мляко - 3 с.л.
  • глюкоза на прах - 200 г
  • За украса
  • ягоди - 500 г
  • ванилия - 1 пакетче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Отделяме жълтъците от белтъците. Белтъците разбиваме на сняг с щипката сол. Жълтъците разбиваме с глюкозата на крем.

Към тях добавяме брашното, ваниловата захар и бакпулвера. Разбъркваме и постепенно добавяме белтъците.

Разбъркваме внимателно и изсипваме сместа в кръгла намаслена тавичка, покрита с хартия за печене. Печем на 180 градуса около 20 минути. Оставяме изпечения блат да се охлади напълно.

За крема разбиваме сметаната с глюкозата. След това добавяме заквасената сметана, ванилията и цеденото мляко и разбъркваме.

Разрязваме блата на две. Поставяме единия блат във форма за торта и го напояваме с 2 с.л. глицерин. Отгоре намазваме обилно с крем.

Нарязваме на дребно ягоди и разпределяме върху крема. Поставяме и втория блат, напояваме с останалия глицерин и намазваме с останалия крем. Отгоре украсяваме с нарязани ягоди.

Прибираме тортата в хладилника за една нощ да се стегне.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар