Gotvach.bg»Рецепти»Солени печива»Киш»Киш с Рикота и Хамон

Киш с Рикота и Хамон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Киш с Рикота и Хамон
Снимка: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Мъжете не си падали по киша, докато не ги изкушите с ароматен и плътен Киш с рикота и хамон"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 300 г +за доизмесване
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 130 г студено
  • прясно мляко - 1 - 2 с.л. студено
  • сол - 1 ч.л.
  • Пълнеж
  • рикота - 200 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • хамон - 100 г (или прошуто, или др. вид сушено месо)
  • моцарела - 200 г прясна, биволска
  • сол - 2 щипки или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За база на нашият киш ще замесим маслено тесто. За него пресяваме брашното в купа и добавяме маслото на парченца. Втриваме с пръсти, докато се получат маслени трохи.

За да се съединят трохите, чукваме при тях яйцата и слагаме лъжичка студено прясно мляко и солта. Замесваме гладко тесто, добавяйки си допълнително брашно, колкото е необходимо.

Готовото маслено тесто оформяме на топка, завиваме с прозрачно домакинско фолио и прибираме в хладилник да стегне за 1 час, тъй като от топлината на дланите при месенето маслото се стопля и размеква.

Върху пласт хартия за печене или набрашнен плот разточваме на тънка кора стегналото тесто. Аз ползвам тавичка за тарт/киш с диаметър 28 см и стени, високи 3 см, следователно правя кората с диаметър 31.32 см, за да може да полепне добре по ръбовете и стените.

Ползвам хартия за печене, с която после лесно се прехвърля в тавичката и няма опасност кората да се скъса.

За пълнежа на киша разбиваме яйцата с малко сол. Към тях сипваме рикотата и отново разбиваме с телена бъркалка до хомогенност. Наливаме млякото и добавяме хамона на малки парченца.

Сипваме плънката върху кората от маслено тесто и отгоре подреждаме прясната моцарела на кръгчета.

Печем на 180 градуса 45-50 минути или докато отгоре кишът с рикота и хамон хубаво почервенее.

Поднасяме топъл или изстинал, като можем да комбинираме със свеж зеленчук като репички или домати на кръгчета.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: