Начин на приготвяне
За база на нашият киш ще замесим маслено тесто. За него пресяваме брашното в купа и добавяме маслото на парченца. Втриваме с пръсти, докато се получат маслени трохи.
За да се съединят трохите, чукваме при тях яйцата и слагаме лъжичка студено прясно мляко и солта. Замесваме гладко тесто, добавяйки си допълнително брашно, колкото е необходимо.
Готовото маслено тесто оформяме на топка, завиваме с прозрачно домакинско фолио и прибираме в хладилник да стегне за 1 час, тъй като от топлината на дланите при месенето маслото се стопля и размеква.
Върху пласт хартия за печене или набрашнен плот разточваме на тънка кора стегналото тесто. Аз ползвам тавичка за тарт/киш с диаметър 28 см и стени, високи 3 см, следователно правя кората с диаметър 31.32 см, за да може да полепне добре по ръбовете и стените.
Ползвам хартия за печене, с която после лесно се прехвърля в тавичката и няма опасност кората да се скъса.
За пълнежа на киша разбиваме яйцата с малко сол. Към тях сипваме рикотата и отново разбиваме с телена бъркалка до хомогенност. Наливаме млякото и добавяме хамона на малки парченца.
Сипваме плънката върху кората от маслено тесто и отгоре подреждаме прясната моцарела на кръгчета.
Печем на 180 градуса 45-50 минути или докато отгоре кишът с рикота и хамон хубаво почервенее.
Поднасяме топъл или изстинал, като можем да комбинираме със свеж зеленчук като репички или домати на кръгчета.
Добър апетит!