Начин на приготвяне
Брашното се пресява предварително, а ядките се смилат, като може да се използват както орехи, така също фъстъци и/или бадеми.
Сложете брашното в подходящ съд, а в друг сложете смлените орехи и канелата и разбъркайте добре. В друга купа сложете кравето масло, олиото, киселото мляко, оцета, бакпулвера, гриса и шипка сол. Разбъркайте добре продуктите до получаването на хомогенна смес.
Започнете да добавяте по малко брашното, като целта е да омесите меко, леко ронливо, но нелепнещо тесто.
Късайте от тестото топчета с големината на орех, леко сплескайте с ръце и сложете по 1 ч.л. от плънката, затворете и направете топка. Подредете сладките топки в тава, покрита с хартия за печене. Когато направите топките, взимайте ги една по една и ги оформете, както е показано на снимките.
Ако искате и цвят, потопете капачката в канела или какао! След като е готова шарката, по средата натиснете с показалец да се образува вдлъбнатина.
Печете сладките в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете до порозовяване. Аз сложих тавата в средното ниво на скарата.
Докато сладките се пекат, пригответе сиропа. В касерола сипете захарта и водата и сложете върху котлона. Когато заври, прибавете резен лимон и варете около 10 минути на умерен огън.
Сладките се оставят да се охладят и се заливат с топъл, не горещ, сироп. Оставят се да поемат от течността.
Сиропираните сладки се украсяват с канела, шамфъстък и кокосови стърготини и се поднасят.
Източник: Birgul Ismailova от Кулинарна мрежа