Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Пухкави питки цветя

Пухкави питки цветя

Пухкави питки цветя
Снимка: Веселина Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
15
"Ако ухажвате дама, ѝ носите цветя, но ако я обичате - тогава ѝ поднесете топли питки цветя"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • захар - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното.

Разтворете маята в малко хладко мляко. Добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете маята на топло да втаса.

Прибавете втасалата мая, солта и олиото към брашното. Разбийте двете яйца с прясното мляко и изсипете сместа към брашното. Омесете меко тесто.

Ако е необходимо добавете още мляко или брашно до получаването на гладко тесто /тестото не трябва да лепне по ръцете/. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, за да удвои обема си.

Готовото тесто премесете и разделете на топки. Притиснете всяка топка с ръце до получаване на питки.

Подредете малките питки в тава, застлана с домакинска хартия. Намажете ги с разбит жълтък и направете по 4-5 разреза, като не стигате до средата.

Изпечете в загрята фурна до 180 °C до златист загар. Пухкавите питки цветя са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: