Начин на приготвяне
Разтворете маята в малко хладко мляко. Добавете захарта и малко брашно. Разбъркайте и оставете маята на топло да втаса.
Прибавете втасалата мая, солта и олиото към брашното. Разбийте двете яйца с прясното мляко и изсипете сместа към брашното. Омесете меко тесто.
Ако е необходимо добавете още мляко или брашно до получаването на гладко тесто /тестото не трябва да лепне по ръцете/. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло, за да удвои обема си.
Готовото тесто премесете и разделете на топки. Притиснете всяка топка с ръце до получаване на питки.
Подредете малките питки в тава, застлана с домакинска хартия. Намажете ги с разбит жълтък и направете по 4-5 разреза, като не стигате до средата.
Изпечете в загрята фурна до 180 °C до златист загар. Пухкавите питки цветя са готови.