Gotvach.bg»Рецепти»Гарнитури»Истинско домашно приготвено краве масло

Истинско домашно приготвено краве масло

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
1k12k3k8k12
Истинско домашно приготвено краве масло
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
08/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
"Ако искате само най-доброто за семейството си, пригответе си сами домашно масло, не е никак трудно"

Необходими Продукти

  • каймак - 1 ч.ч.
  • студена вода - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хубаво и истинско краве масло се получава само от качествено домашно краве мляко. А за да е по-голямо количеството масло, е необходимо млякото да е по-маслено.

Млякото, независимо от количеството, се сварява и се оставя да изстине.

Отгоре се образува плътен слой каймак, който се обира с лъжица и поставя в съд с капак или буркан с капачка. След като се охлади, се прибира в хладилник и ако е хубаво млякото след няколко часа пак се образува каймак. И той се събира и поставя при другия. Съдът се затваря плътно и прибира във фризера.

Необходимо е да се събере повече каймак. Ако варите няколко пъти в седмицата или в месеца прясно мляко, просто събирате каймака и го съхранявате във фризер или камера. Хубаво е да се събере поне една чаена чаша. Вече събраното количество се изважда от фризера и се оставя да се размрази напълно.

Каймакът се поставя в дълбок съд и към него се прибавя около 100 мл ледено студена вода. За по-лесно избиване на маслото се използва миксер. Процедурата отнема между 15 и 20 минути. Също така трябва да се има предвид, че при разбиването сместа много пръска, затова трябва да се избере съд с по-тясно гърло или да има към него капак с отвор за бъркалките.

Приготвянето на маслото преминава през няколко фази. Отначало се образува смес като сметана, после тя става на малки гранули и накрая се получава масло, а около него се е отделила излишната вода.

Маслото се събира, поставя се в съд, притиска се за да излезе останалата вода, измива се и се оставя да се отцеди.

Домашното масло се оформя на топка или калъпче, поставя се в затворена кутия и се съхранява няколко дни в хладилника.

Това е един лесен начин за получаване на свежо, ароматно, истинско домашно краве масло.

Ако имате истински масло под ръка, препоръчваме да опитате от нашите рецепти за маслен пай, маслени бисквити или маслен крем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Албена Атанасова
Албена Атанасова
Бени, това е вълшебно нещо!
13.07.2020 12:26
Н.Акифова
Н.Акифова
Май са искали да пишат МАСЛО......
08.06.2019 17:50
1
Покажи всички подкоментари
Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Това е масло! В магазина е вятър работа, та колкото и прехвалено да е то. И аз всяка седмица си приготвям, но го бия на ръка в три литров буркан. Пред телевизора.... :)
08.06.2019 15:37
1