Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Алевропита – гръцки тънък хляб със сирене
Снимка: Нина Иванова Иванова
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Розов домат, алевропита и малко сирене - какво повече му трябва на човек"

Необходими Продукти

  • брашно - 150 г
  • мляко - 250 мл прясно
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1 щипка
  • сирене - 150 г бяло саламурено
  • масло - 30 г студено
  • зехтин - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Свалете скарата на най-ниското ниво. Намажете тава с диаметър около 30 см със зехтина, в която ще печете Алевропитата.

В купа разбийте яйцето с брашното и щипката сол. Разредете с прясното мляко, като разбърквате с телена бъркалка, докато получите хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки.

Нарежете студеното масло на малки парченца и натрошете сиренето на дребно. Сложете тавата със зехтина в загрятата фурна за около 3 мин., за да се нагрее и зехтинът да започне леко да пуши.

Извадете горещата тава и сипете приготвената смес. Сместа ще се разлее по тавата. Отгоре разпределете натрошеното сирене и парченцата масло.

Върнете тавата във фурната и печете, както е на най-долното ниво, около 40 мин. Или докато се опече до тъмно златисто. Извадете и оставете за 5 мин. Нарежете на парчета и поднесете.

Рецептата за Алевропита е взаимствана от Кулинарно - в кухнята с Йоана.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Нина Иванова Иванова
Нина Иванова Иванова
Радвам се че ви харесва. И аз бях впечатлена от толкова бързо и лесно тесто и при това много вкусно...в рецепти любими ми е вече :)
20.06.2019 19:23
2
Лилс1895
Лилс1895
Стана много вкусно ,като го извадих от фурната го поръсих със шарена сол .
20.06.2019 16:34
2