Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Гръцки великденски хляб

Гръцки великденски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Гръцки великденски хляб
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
10
"Толкова е вкусен този гръцки хляб, че можем да го хапваме абсолютно всеки ден"

Необходими Продукти

  • брашно - 450 г + за доизмесване
  • яйца - 4 бр. (едното за намазване)
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 100 мл
  • масло - 100 г на стайна температура, много меко
  • захар - 110 г
  • кардамон - 1 ч.л. зрънца
  • махлеб - 4 - 5 г
  • портокалова кора - 2 с.л. фино настъргана
  • портокалов сок - 3 с.л.
  • узо - 1 капачка
  • филирани бадеми - за поръсване
  • боядисани яйца - 3 бр. за декорация, червени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Гръцкият великденски хляб, наречен Tsoureki е много подобен на нашия козунак, но има малко различни нотки на аромати, които са си специфични за него.

Както и всяко друго традиционно печиво, така и Цуреки има различни вариации и интерпретации, според вкуса и предаваните традиции във всеки дом.

Освен ароматите, типично за този сладък хляб е и това, че се декорира с червени великденски яйца, понякога дори се пече заедно с тях. При този вариант обаче самият хляб се оцветява от боята, която макар да знаем, че е безвредна, все пак можем да изберем да не го правим, а да украсим с яйцата чак след като е готов.

Първа стъпка, за да развием ароматите, е да смелим заедно захарта, портокаловите кори и зрънцата кардамон.

Маята си разтваряме в леко затопленото мляко (37 градуса, не повече) и оставяме да шупне за 8-10 минути.

Пресяваме брашното в купа и в средата правим кладенче, в което сипваме леко разбитите три яйца (а може и белтъка на четвъртото, защото за намазване накрая ще бъде достатъчен само жълтъкът. Ако сложите белтъка, малко ще се увеличи и количеството брашно, но това ще усетите при замесването впоследствие и ще си поръсвате колкото е нужно).

При яйцата в кладенчето сипваме шупналата мая, смляната захар с аромати, узото, махлебито и мекото масло.

Замесваме тесто, което прехвърляме на набрашнен плот и работим с него докато спре да лепне, стане еластично и виждаме ясно изразени глутенови връзки.

Оформяме на топка, прибираме в купата и завиваме със прозрачно фолио. Така чакаме да втаса за час и 20 минути.

Втасалото тесто разделяме на три равни части, от всяка оформяме и разтегляме фитил.

Трите фитила сплитаме на плитка и оставяме отново да втаса за 30-40 минути. Тук е момента и да сложим отгоре боядисаните яйца, ако искаме да печем заедно с тях и да останат вградени в козунака.

Намазваме с разбито яйце и поръсваме с филирани бадеми.

Печем в загрята на 170 градуса фурна като пъхаме тавата с гръцкия хляб, когато температурата е още 50 градуса. По този начин ще продължи да бухва.

Времето за печене е около 30 минути или до приятен тъмно-златист загар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: