Начин на приготвяне
Маята и 2 чаени лъжички пудра захар се слагат в дълбок съд и се размиват с топлото мляко. Оставят се за 20 минути на топло.
След това закваската се разбърква внимателно с останалата пудра захар, хладкото масло и лимоновата кора.
Брашното се пресява със солта. Половината от него се разбърква със закваската и разбитите яйца, така че да се получи гладка гъста маса.
Добавя се останалото брашно и се замесва тесто. Меси се десетина минути върху посипана с брашно повърхност, докато се изглади и стане еластично.
Прехвърля се в подходящ съд, намазан с мазнина, покрива се с намаслен найлон и се оставя на топло да втасва (трябва да увеличи двойно обема си).
След това тестото се измесва повторно и се разделя на две. Всяка част се разделя на три парчета, които се оформят на тънък фитил с дължина около 50 см.
Трите фитила се сплитат на плитка, която се свива на кръг и краищата й се притискат. Слага се в намаслена тавичка, в средата се поставя 1 сварено яйце (заедно с черупката) и тестото се притиска около него.
По същия начин се оформя и останалото тесто. Хлябовете се оставят да втасват около 1 час. Междувременно фурната се загрява до 190°С.
Хлябовете се намазват с разбито яйце с помощта на четка и се поръсват с нарязаните бадеми. Пекат се 25-30 минути до златисто‐кафяв цвят.
Изваждат се от формите и се охлаждат върху метална решетка. Накрая варените яйца в средата се оцветяват внимателно с червена хранителна боя.