Начин на приготвяне
Включете фурната да се загрява на 200 градуса. Свалете скарата на най-ниското ниво. Намажете тава с диаметър около 30 см със зехтина, в която ще печете Алевропитата.
В купа разбийте яйцето с брашното и щипката сол. Разредете с прясното мляко, като разбърквате с телена бъркалка, докато получите хомогенна смес, по-гъста от смес за палачинки.
Нарежете студеното масло на малки парченца и натрошете сиренето на дребно. Сложете тавата със зехтина в загрятата фурна за около 3 мин., за да се нагрее и зехтинът да започне леко да пуши.
Извадете горещата тава и сипете приготвената смес. Сместа ще се разлее по тавата. Отгоре разпределете натрошеното сирене и парченцата масло.
Върнете тавата във фурната и печете, както е на най-долното ниво, около 40 мин. Или докато се опече до тъмно златисто. Извадете и оставете за 5 мин. Нарежете на парчета и поднесете.
Рецептата за Алевропита е взаимствана от Кулинарно - в кухнята с Йоана.
Коментари