Качамачени тортички с тиквички без печене

Илиана ПървановаИлиана ПървановаИноватор336851
14/06/2019
"Признайте си - нямате търпение да опитате тези сочни тортички, които се приготвят толкова лесно "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
17 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо991
  • Преглеждания за месеца56
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена17

Необходими Съставки

  • грис - около 300 г (много фин, за качамак)
  • тиквички -   1 бр. среден размер
  • шарлан - 2 с.л. + за на мазване
  • хималайска сол - около 2 ч.л. равни
  • вода - около 1, 2 л
  • копър - 1 шепа нарязан (пресен)
  • чубрица -   1 стрък прясна + 1 щипка сушена
  • босилек - 3 листенца пресен + 1 щипка сушен и стрит
  • естрагон - 1 щипка сушен
  • черен пипер - 1 щипка
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Много лесни и интересни малки солени торти, разнообразяващи обикновените ястия с качамак, с различната си визия и нежен вкус на тиквички и аромат на пресен копър.

Сипваме в тенджерата шарлана и тиквичката, нарязана  на ситни кубченца. Захлупваме с капак, докато се задушат, слагаме водата да заври в електрическа кана. Като е готова, я сипваме при леко омекналите тиквички и сипваме солта.

Щом заври хубаво, сипваме финия царевичен грис бавно и постепенно, с непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.

Варим, докато поеме водата и се сгъсти, както и да е добре сварено, като не спирам да бъркаме, вече с дървена плоска бъркалка. След като е готов, добавяме в качамака подправките: ситно нарязаните прясно набрани от градината - копър, чубрица и босилек; сушените и ситно стрити - естрагон, ронена чубрица и босилек, както и черният пипер.

Разбъркваме, за да се овкуси равномерно и разпределяме в 6 овални шолички (купички за крем карамел), които сме намазали с шарлан и по дъното и по страните. Притискаме царевичната смес, за да се уплътнят изцяло формичките и да е хубава формата.

Оставяме да се стегне и през това време можем да си направим салата за гарнитура към тортичките.

Отлепяме ги и ги поднасяме с овалната страна нагоре, поръсени със сусам и украсени с копър.

Подходящи за летен обяд!  

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Н.Акифова
Н.Акифова
14.06.2019 11:11
Страхотно изглежда.
0
0