Начин на приготвяне
Много лесни и интересни малки солени торти, разнообразяващи обикновените ястия с качамак, с различната си визия и нежен вкус на тиквички и аромат на пресен копър.
Сипваме в тенджерата шарлана и тиквичката, нарязана на ситни кубченца. Захлупваме с капак, докато се задушат, слагаме водата да заври в електрическа кана. Като е готова, я сипваме при леко омекналите тиквички и сипваме солта.
Щом заври хубаво, сипваме финия царевичен грис бавно и постепенно, с непрекъснато разбъркване с телена бъркалка.
Варим, докато поеме водата и се сгъсти, както и да е добре сварено, като не спирам да бъркаме, вече с дървена плоска бъркалка. След като е готов, добавяме в качамака подправките: ситно нарязаните прясно набрани от градината - копър, чубрица и босилек; сушените и ситно стрити - естрагон, ронена чубрица и босилек, както и черният пипер.
Разбъркваме, за да се овкуси равномерно и разпределяме в 6 овални шолички (купички за крем карамел), които сме намазали с шарлан и по дъното и по страните. Притискаме царевичната смес, за да се уплътнят изцяло формичките и да е хубава формата.
Оставяме да се стегне и през това време можем да си направим салата за гарнитура към тортичките.
Отлепяме ги и ги поднасяме с овалната страна нагоре, поръсени със сусам и украсени с копър.
Подходящи за летен обяд!
Коментари