Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огретен»Огретен с гриловани зеленчуци

Огретен с гриловани зеленчуци

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Огретен с гриловани зеленчуци4 / 4
14/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6
"Вие първо гриловайте зеленчуците, после пак ще си говорим как се прави най-вкусният огретен"

Необходими Продукти

  • картофи - 1 кг пресни
  • чушки - 3 бр. зелени, пресни
  • тиквички - 4 бр.
  • сирене - 400 г.
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 400 мл
  • олио
  • самардала
  • черен пипер
  • сол
  • кашкавал - 250 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и измиват. Нарязват се на тънки филийки. Посоляват се в дълбока купа, за да си пуснат сока. Тиквичките се обелват и измиват. Нарязват се по дължина на тънки филийки.

В дълбока купа се подправя със самардала и се добавя олио. Овалват се добре. Чушките се измиват. Разрязват през средата и се почистват от семките. На котлона се слага да загрее оребрен тиган.

Леко се намазва за чушките. Нареждат се чушките, за да гриловат. Обръщат се и от двете страни. Този процес се повтаря с всички зеленчуци. Започва се с чушките, за да имат време да поомекнат. След като картофите са пуснали сока си, той се отстранява.

И те се овалват с олио и сол. Когато чушките са готови, се гриловат и тиквичките. Гриловат се и картофите. В йенска тенджера се нарежда плътен ред тиквички. После се нарежда плътен ред картофи.

Ако смятате, че не сте използвали достатъчно сол, на всеки ред картофи се подправя със сол и черен пипер. Половината от сиренето се натрошава равномерно отгоре. Всички чушки се нареждат на един ред отгоре.

Нарежда се още един ред картофи. Отново се поръсва обилно с останалото сирене. Ако са останали картофки, се нареждат отгоре и се завършва с плътен ред гриловани тиквички. В дълбока купа се чукват яйцата.

Добавя се прясното мляко и се разбиват. Зеленчуците се заливат с тази смес. Слага се във фурната да се пече. Кашкавалът се настъргва. Когато яйцата се стегнат, огретенът се поръсва с кашкавала.

Връща се обратно във фурната до запичане на кашкавала. Тази рецепта отнема повече време, но пък си заслужава да се отдели.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: