Начин на приготвяне
Брашното и бакпулверът се смесват и се пресяват.
Заедно с яйцата, захарта, настърганата лимонова кора и маслото се замесва тесто, което се слага на хладно място да престои.
Ябълките се обелват, почистват се от семенната им част и се нарязват на резени.
Смесват се със стафидите, лимоновият сок, канелата, ванилията и ябълковият сок и се слагат в микровълновата печка при 600 Вт за 4 мин.
Прибавя се размитото с малко вода нишесте и се държи още 1 мин при същата мощност.
От тестото се отделя малка част, а останалото се разстила в подходяща намаслена форма, като краищата му се подвиват нагоре.
Върху него се изсипва ябълковата смес, а върху нея се оформя решетка от тънки ивици тесто.
Ябълковият сладкиш се пече в предварително загрята печка при 600 Вт и включена електрическа фурна (250°C) 25 мин.
Накрая ябълковият пай в микровълнова се поръсва с пудра захар.