Начин на приготвяне
Обелете и изчистете ябълките. Нарежете ги на едри парчета и ги поставете в дълбок съд. Налейте вода колкото да ги покрие и сварете на умерен огън - за около 6-8 минути.
Когато ябълките омекнат е време да добавите нишестето, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. Дръпнете тенджерата от котлона и добавете 2 с.л. мазнина по избор.
За да приготвите тестото трябва да пресеете брашното. Направете кладенче в средата и изсипете мазнината и малко хладка вода, така че да се получи твърдо тесто. Разточете го.
В намазнена тавичка изсипете плодовата смес, покрийте я отгоре с тестото и печете 35-40 минути в предварителна загрята до 190 градуса фурна. Извадете от фурната и наръсете с пудра захар.
Коментари
Ябълките трябва да се кисели. В Англия се използват ябълки от сорта Брамлей - доста са кисели и ги ползват за готвене и сладкиши.
Към ябълките се прибавя и захар.
След това се добавя нишестето размито в малко вода.
В оригината рецепта от края на 19 век тестото се прави с говежда мазнина ,shredded suet, която се намира около бъбреците на животното, а по-късно започват да използват краве масло иили маргарин . След замесване тестото се оставя в хладилника за около 1 час, след което е готово за употреба.
МАЛКИ ТАЙНИ – поръсете ябълките с канела за по- ароматен пълнеж