Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтенца по шведски и картофени рьощи

Кюфтенца по шведски и картофени рьощи

Нина Иванова ИвановаНина Иванова Иванова
Мастър Шеф
6145k2k7
Кюфтенца по шведски и картофени рьощи
Снимка: Нина Иванова Иванова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
140 мин.
Порции
5
"Всички са чувала за шведските кютенца, късметлиите са ги опитвали, а най-големите щастливци имат тази изпитана рецепта"

Необходими Продукти

  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г свинска
  • галета - 50 г
  • лук - 1 малка глава
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - около 50 мл.
  • горчица - 1 ч.л.
  • индийско орехче - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л.
  • лют червен пипер - 1 щипка
  • сол - 1/2 ч.л.
  • масло - 3 с.л.
  • за соса
  • масло - 3 с.л.
  • сметана - 1/2 ч.ч за готвене
  • телешки бульон - 600 мл
  • брашно - 4 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сос уорчестър - 1 ч.л.
  • сол
  • черен пипер - 1/2 ч.л
  • за картофените рьощи
  • картофи - 500 г
  • яйца - 1 бр.
  • черен пипер
  • сол
  • олио
  • сладко от боровинки - за сервиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Направете първо сместа за кюфтенцата, като нарежете лука на ситно.

Загрейте маслото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете леко лука, колкото да омекне, или около 2-3 мин. Посолете и отстранете от котлона.

Изсипете лука в метална купа и добавете млякото, галетата и яйцето. Забъркайте каша. Добавете каймата и подправките. Омесете хубаво. Ако много лепне, добавете още малко галета. Приберете каймата в хладилника и оставете за около час.

Междувременно направете картофените рьощи, като обелите и настържете картофите на едро ренде. При готовност вземете в шепи настъргани картофи и изстискайте колкото можете повече течност.

Поставете изстисканите картофи в купа. Добавете по-малко от 1 яйце, овкусете със сол и черен пипер. Хубаво разбъркайте, за да се смесят добре продуктите.

Загрейте олио в незалепващ тиган на котлона на умерена температура. Вземата около 2 с.л от настърганите картофи. Отново изстискайте колкото можете течност и разплескайте между дланите си плоско кюфте. Сложете го внимателно в загрятата мазнина. Като се зачерви, след около 3 мин, обърнете с шпатула, за да се изпържи и от другата страна. Направете и изпържете и останалите рьощи.

При готовност на каймата оформете малки кюфтета във формата на топчета и ги подредете върху хартия за печене в тава. Изпечете за около 30 мин в загрята фурна на 180°C.

Направете соса за кюфтенцата по шведски, като разтопите маслото в тенджерка на котлона. Добавете брашното и разбъркайте с телена бъркалка. Гответе брашното, като разбърквате около 2 мин и започнете да добавяте, като непрекъснато бъркате бульона, за да не стане на бучки сосът.

Добавете соса Уорчестър, захарта и черния пипер. Ако използвате кубче телешки бульон, не солете, тъй като е достатъчно солено. Ако се получи гъст сосът, добавете малко вода. Накрая добавете сметаната и оставете соса да покъкри още няколко минути.

При готовност на кюфтенцата можете да ги добавите в соса или да сервирате кюфтенцата поляти със сос в чинията заедно с картофени рьощи и 1-2 ч.л. сладко от боровинки.

Рецептата е взаимствана от lussisworldofartcraft.blogspot.com

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: