Начин на приготвяне
Направете първо сместа за кюфтенцата, като нарежете лука на ситно.
Загрейте маслото в тиган на котлона на умерена температура. Запържете леко лука, колкото да омекне, или около 2-3 мин. Посолете и отстранете от котлона.
Изсипете лука в метална купа и добавете млякото, галетата и яйцето. Забъркайте каша. Добавете каймата и подправките. Омесете хубаво. Ако много лепне, добавете още малко галета. Приберете каймата в хладилника и оставете за около час.
Междувременно направете картофените рьощи, като обелите и настържете картофите на едро ренде. При готовност вземете в шепи настъргани картофи и изстискайте колкото можете повече течност.
Поставете изстисканите картофи в купа. Добавете по-малко от 1 яйце, овкусете със сол и черен пипер. Хубаво разбъркайте, за да се смесят добре продуктите.
Загрейте олио в незалепващ тиган на котлона на умерена температура. Вземата около 2 с.л от настърганите картофи. Отново изстискайте колкото можете течност и разплескайте между дланите си плоско кюфте. Сложете го внимателно в загрятата мазнина. Като се зачерви, след около 3 мин, обърнете с шпатула, за да се изпържи и от другата страна. Направете и изпържете и останалите рьощи.
При готовност на каймата оформете малки кюфтета във формата на топчета и ги подредете върху хартия за печене в тава. Изпечете за около 30 мин в загрята фурна на 180°C.
Направете соса за кюфтенцата по шведски, като разтопите маслото в тенджерка на котлона. Добавете брашното и разбъркайте с телена бъркалка. Гответе брашното, като разбърквате около 2 мин и започнете да добавяте, като непрекъснато бъркате бульона, за да не стане на бучки сосът.
Добавете соса Уорчестър, захарта и черния пипер. Ако използвате кубче телешки бульон, не солете, тъй като е достатъчно солено. Ако се получи гъст сосът, добавете малко вода. Накрая добавете сметаната и оставете соса да покъкри още няколко минути.
При готовност на кюфтенцата можете да ги добавите в соса или да сервирате кюфтенцата поляти със сос в чинията заедно с картофени рьощи и 1-2 ч.л. сладко от боровинки.
Рецептата е взаимствана от lussisworldofartcraft.blogspot.com