Начин на приготвяне
Отделете корите от стария хляб, филиите прехвърлете в купа и залейте с течната готварска сметана.
Оставете настрана за десетина минути, за да се накисне хлябът. През това време може да счукате коричките в хаванче, за да получите галетата за поръсване.
В тиган с маслото запържете нарязания на ситно кромид лук. Извадете лука от тигана и оставете да се охлади напълно.
Към охладения вече лук добавете каймата, яйцето, кафявата захар, сол, черен пипер, индийско орехче, бахар, джинджифил, зелената подправка и накиснатия в сметаната хляб.
Разтопете една супена лъжица краве масло в тава.
Омесете хубаво каймата и с навлажнени ръце оформете малки кюфтенца, подредете ги в тава на разстояние и ги залейте с разредената с пилешкия бульон сметана за готвене. Отгоре леко поръсете кюфтенцата с галетата от коричките хляб.
Покрийте тавата с фолио и изпечете за около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След това може да отстраните фолиото и да върнете кюфтенцата за няколко минутки, за да се зачервят апетитно отгоре.
Сервирайте кюфтенцата върху соса, отделил се в тавичката, а ако искате да ги поднесете като в Швеция, добавете и малки купички със сладко от червени боровинки! Страхотни шведски парти кюфтенца!
Добър апетит!