Начин на приготвяне
Обелената и почистена от семките ябълка се наситнява. Може да се смели в блендер, но не на каша, а на малки парченца. Изстисква се сокът от 1/2 лимон и с него се разбърква ябълката. Това ще направи нашият кекс много сочен.
Орехите също се накълцват и заделят настрана.
Мекото масло се разбива заедно със захарта, докато побелее и стане пухкаво. Тогава се чукват яйцата едно по едно при непрестанно разбиване. Докато не се усвои първото, не се добавя следващото. Кремчето се разбива до побеляване.
Сипва се ромът, щипка сол, канела по желание и на части брашното, пресято с бакпулвера. Разбърква се с лъжица и се продължава с миксера, но на бавна степен само докато брашното се усвои.
Добавят се орехите и ябълките и се разбърква добре.
Сместа се изсипва във форма за кекс, намаслена и набрашнена. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 35 минути или до златист загар и суха клечка.
Готовият сочен кекс с ябълки и орехи се отделя от формата и се оставя да изстине върху решетка.
Да ви е сладко!