Начин на приготвяне
В подходящ съд се изсипва картофеното пюре на прах и постепенно се залива с вряща вода при непрекъснато бъркане до получаване на желаната гъстота (около 120 мл вода). Веднага след това, докато сместа е още топла, се добавя маслото и се разбърква.
Ако използвате току-що сварен картоф, обелете го, докато е още горещ, пресовайте го с вилица и добавете маслото и малко количество гореща вода.
Киселото мляко се разбива с вилица, добавя се сол и черен пипер на вкус, наситнените пресен копър, магданоз и мента, смлян синап, пресования пресен чесън, счуканите орехови ядки. Смесва се постепенно към картофеното пюре, като се бърка непрекъснато.
Сосът за сарми и пълнени чушки може да се поднесе веднага към сармите или пълнените чушки, ако те се консумират горещи, или да се охлади за няколко часа в хладилник, ако се поднасят студени.
Добър апетит!