Начин на приготвяне
Сложете картофите да се варят до полуготовност - около 18-20 минути или докато продупчите с вилица и тя влиза, но оказва лека резистентност.
За плънката накълцайте лука и го запържете в 3-4 с.л. зехтин. Добавете нарязания на кубчета домат, а след минута и каймата, сол, черен пипер и босилек. Бъркайте, за да не остава на големи бучки и когато стане на трохи, дръпнете от огъня.
Разполовете картофите, без да ги белите. Издълбайте внимателно от вътрешността, така че да оставите около 1/2 см по краищата (с отделената вътрешност може да приготвите кремсупа в комбинация с други зеленчуци или да досварите за пюре).
Поръсете със малко сол всяка картофена лодчица и напълнете с плънката. По крайчетата на лодките може да поръсите със зехтин.
Сложете в намазнена тавичка и печете в загрята на 190 градуса фурна на долна решетка 15-18 минути.
Извадете тавата и върху всеки пълнен картоф разпределете парченца от моцарелата. Отново запечете до разтапяне на сиренето и много лек загар.
За бързият разкошен сос, с който ще поднесете вашите пълнени картофи с кайма, запържете лука шалот в малко масло на слаб до умерен огън. Щом омекне, налейте сметаната и когато започне да бълбука, настържете сирената.
Разбъркайте, за да се разтопят, подправете със сол и бял пипер и залейте всяка порция пълнени картофи с разкошен сос.
Добър апетит!