Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Поширани яйца»Забулени яйца със сос Холандез

Забулени яйца със сос Холандез

Анелия ТерзиеваАнелия Терзиева
Готвач
2823k7143
Забулени яйца със сос Холандез
Снимка: Анелия Терзиева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
30 мин.
Порции
2
"Яйца и сос Холандез - класическа комбинация, която няма да ни омръзне никога, колкото и често да я опитваме"

Необходими Продукти

  • за 2 порции
  • яйца - 4 цели + 3 жълтъка
  • питки - 2 земела
  • шунка - 2 парчета /бекон/хамон или друго по избор
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • вода - 1 к.ч. хладка
  • масло - 80 г
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
  • оцет - малко за поширане на яйцата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разполовяваме питките и ги запичаме на оребрен тиган. Запичаме и бекона.

Разтопяваме маслото, но не трябва да е прекалено горещо, за да не пресечем соса.

Разбиваме жълтъците с лимона с помощта на тел .Разбиват се непрекъснато на водна баня, като водата в долния съд не трябва да докосва този с яйцата.

След като се образува нежна пяна, на тънка струйка с непрекъснато бъркане се добавя и маслото. Овкусяваме със сол и черен пипер. Отстраняваме от котлона, но за да не втвърди маслото, трябва да поддържаме соса Холандез топъл до сервиране.

Счупваме всяко яйце в отделна купичка. Слагаме тенджера с вода на котлона и добавяме малко оцет. След като е почти пред завиране, с въртеливо движение разбъркваме водата и от възможно най-ниска позиция изсипваме яйцата едно по едно.

Готови са, когато са забулени (3-4 мин), но задължително жълтъкът трябва да остане течен, за да имаме поширано, а не сварено яйце.

Поднасяме забулените яйца, като поставяме беконa върху питките, отгоре подреждаме яйцата и заливаме със соса.

Гарнираме забулени яйца със сос Холандез със ситно нарязан магданоз, който в оригиналната рецепта е заменен със зелен лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: