Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Яйца»Поширани Яйца»Поширани яйца със сос Холандез

Поширани яйца със сос Холандез

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Поширани яйца със сос Холандез
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
14/11/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
3
"Поширани яйца със сос Холандез - само погледнете чинията и ще се влюбите в нея"

Необходими Продукти

  • яйца - 6 - 8 бр.
  • зехтин - около 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 3 щипки
  • Сос Холандез
  • жълтъци - 3 бр. от големи яйца
  • масло - 250 г
  • лимонов сок - 1 с.л.
  • вода - 50 мл
  • сол - 1/2 ч.л.
  • черен пипер - 1 - 2 щипки, прясно смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За да са готови компонентите от ястието едновременно, се налага да се готвят заедно и действията да се координират добре. По същество е много лесно и бързо, а резултатът - чудесен.

Започнете, като сложите маслото да се разтапя на слаб огън. В друг съд на котлона загрейте вода на умерен огън, така че да не достига точка на кипене.

Яйцата може да поширате по стандартния начин, слагайки в течността сол и оцет и чуквайки ги вътре. Аз ги правя 4 по 4, а не всичките наведнъж.

Готови са, когато белтъкът напълно побелее, а жълтъкът хване коричка отвън, а вътре е леко течен. Това разбира се е въпрос на вкус и може да ги държите повече време във водата, за да се втвърдят до степен, каквато ви допада.

Другият вариант е да намазните леко със зехтин 6 или 8 парчета стреч фолио, чукнете във всяко по 1 яйце, поръсете с малко сол и съберете краищата на фолиото подобно на вързопче като усучете, за да не се отваря.

Така потопете всяко яйце и закрепете за ръба на тенджерката краищата, оставяйки ги да се сготвят сами до желаната от вас степен.

През това време отстранете от котлона, разтопеното вече масло и в друг съд на слаб огън или водна баня (температурата да не надвишава 70 градуса), разбийте жълтъците с лимоновия сок и водичката.

От взаимодействието на тези съставки, ще забележите как започва да емулгира. Тогава започнете да наливате маслото много бавно и на тънка струйка, без да спирате да бъркате интензивно.

Добавете и солта и черния пипер.

Сосът ще продължи да се сгъстява и емулгира, докато стане съвършено гладък и кремообразен.

Готовите поширани яйца сложете в плата за сервиране и залейте с вкусния сос Холандез.

Пошираните яйца със сос Холандез задължително се консумира топло.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: