Начин на приготвяне
За сос Холандез:
В стъклена купа слагаме 3 жълтъка. Поставяме купата на водна баня и бъркаме непрекъснато.
Добавяме 1 с.л. ябълков оцет, щипка сол, 2 с.л. прясно изцеден сок от лимон и на тънка струйка 115 г разтопено краве масло.
Добавяйки всички съставки, бъркаме енергично до получаване на сос Холандез. Изсипваме соса в купичка и покриваме със стреч фолио, да не хване коричка отгоре.
В тиган с малко олио запичаме бекон.
За пастата от авокадо:
В купа слагаме 2 бр. авокадо. Добавяме 2 скилидки чесън, 2 с.л. лимонов сок и 2 с.л. зехтин. Овкусяваме със сол и черен пипер и пасираме.
За пошираните яйца:
В тенджера сипваме вода. Добавяме 1 с.л. оцет. Като заври водата, намаляваме котлона.
Всяко яйце счукваме в купичка или малка чаша. С лъжица разбъркваме водата и пускаме внимателно всяко яйце поотделно.
Време на варене не засичах, с решетъчна лъжица изкарвах яйцето и натискайки внимателно жълтъка се разбира дали е рохко.
При пипане трябва да е меко. Изваждаме пошираните яйца и ги поставяме върху домакинска хартия, да се отцеди водата.
Сервираме с кроасан с масло. Разрязваме кроасана на половина. На долината част с малка лъжичка слагаме от пастата. Редим бекона.
Поставяме внимателно 2 яйца. Всяко яйце заливаме със сос Холандез и поръсваме с пушен червен пипер.
Трохите отдолу са крамбъл, с вкус на бекон (купен, готов).
Яйцата Бенедикт със сос Холандез и паста от авокадо може да сервирате за закуска или обяд.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа