Домашен ягодов ликьор от диви и градински плодове

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф7262329491
19/06/2019
"Само аматьорите правят сладко от ягодите, професионалистите правят Домашен ягодов ликьор "
Приготвяне5 мин.
Общо5 мин.
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо304
  • Преглеждания за месеца48
  • Преглеждания за седмицата11
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • ягоди - 1 кг градински плодове
  • ягоди - 500 г горски плодове
  • водка - 1 л Аляска
  • кафява захар - 1 кг
  • вода - 500 мл дестилирана
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всеки може да си приготви домашни ликьори, стига да съблюдава следните правила:

1. Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.

2. Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.

3. Спиртът също трябва да е чист. В случай че използвате ракия, тя трябва да е силна, но без аромати. Характерният ѝ плодов специфичен аромат ще надделее над вкуса на сладките и дъхави ягоди.

Почистваме плодовете от дръжки и измиваме добре, като внимаваме да не нарушим целостта им.

Горските малки божествено дъхави плодчета пускаме цели в стъклена бутилка с широко гърло или трилитров буркан.

Градинските ягоди режем на половина и ги прибавяме в съда.

Сипваме от водката, докато тя покрие плодовете. Покриваме стъкления съд с алуминиево фолио.

Поставям го в шкаф от 4 до 6 седмици. Не държа спиртен екстракт на слънце. Тук времето е горещо и се предизвиква ферментация.

От време на време разклащаме бурканите с плодовете и пак ги прибираме в шкафа.

Прецеждаме екстракта през цедка, а после филтрираме през тензух.

Сваряваме сироп от водата и захарта, докато течността се избистри.

След като се охлади, го смесваме с останалия спирт и го прибавяме към ягодовия екстракт.

Наливаме ликьора в подходящи бутилки, които запушваме добре.

Поставяме ги на тъмно и хладно място. Колкото по-дълго време отлежава ягодовият ликьор, толкова по-добър и наситен става той.

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар