Gotvach.bg»Рецепти»Алкохол»Ликьор»Ароматен ликьор от череши

Ароматен ликьор от череши

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Ароматен ликьор от череши
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
"За очаквани или неочаквани гости винаги държам по една бутилка Ароматен ликьор от череши"

Необходими Продукти

  • череши - 3 кг сорт Ван
  • водка - 1 л Финландия Черна касис
  • кафява захар - 450 г
  • дестилирана вода - 500 мл
  • карамфил - 5 - 6 зрънца
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Всеки може да си приготви домашни ликьори, стига да съблюдава следните правила:

1. Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.

2. Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.

3. Спиртът също трябва да е чист. В този случай аз предпочитам водката да не е класическа, а с допълващ характерен привкус на добре узрелите плодове на касис. Едно невероятно експериментално откритие, което приготвих миналото лято и сега предлагам и на вас.Тази година заложих същата рецепта, която отлежава и ще бъде консумирана с удоволствие, когато ликьора узрее, вкусът му стане наситен, цветът - плътен, а удоволствието пълно.

За да приготвим ликьора, плодовете трябва да са добре узрели, тъй като ще използваме и техните черешови семки.

Измиваме черешите и ги намачкваме в емайлиран или стъклен съд.

Събираме от тях 1 к.ч. костилки. Измиваме ги и ги запичаме във фурната за кратко.

След като се охладят, се начупват в хаванче и се прибавят към плодовата маса.

Прибавяме и гвоздейчетата карамфил.

Изсипваме всичко в трилитров буркан и заливаме с плодовия алкохол.

Черешовия екстракт отлежава месец на тъмно и хладно място. От време на време е добре да разклащаме буркана.

Прецеждаме през цедка, като добре притискаме плодовете, за да извлечем максимално течността от тях.

Приготвяме захарен сироп, който след охлаждане прибавяме към черешите.

Филтрираме черешовия ликьор през марля и наливаме в подходящи бутилки. Държим задължително на тъмно място.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Не знам откъде сте я взели тази рецепта, но черешовите костилки са отровни!
Съдържат голямо количество амигдалин, който се разгражда до циановодородна киселина, която е силно токсична!
Ядката на костилката съдържа черешово масло и се използва за лечение на хемороиди.
Костилката, както повечето костилки и обвивки на семки от плодове съдържа Цианид!!!
14.03.2022 06:24
Анонимен
Анонимен
Буркана трябва да е 4л., в 3 литровия не се побира цялата плодова маса. Инсче го направих и след месец ще видим.
20.06.2021 07:56