Начин на приготвяне
Всеки може да си приготви домашни ликьори, стига да съблюдава следните правила:
1. Плодовете, които ще бъдат употребявани за тази цел, трябва да са добре узрели, здрави и ароматни.
2. Водата и захарта трябва да са абсолютно чисти. Ако не можете да си набавите дестилирана вода, то тогава използвайте трапезна, филтрирана или изворна. Хлорираната вода не е подходяща.
3. Спиртът също трябва да е чист. В този случай аз предпочитам водката да не е класическа, а с допълващ характерен привкус на добре узрелите плодове на касис. Едно невероятно експериментално откритие, което приготвих миналото лято и сега предлагам и на вас.Тази година заложих същата рецепта, която отлежава и ще бъде консумирана с удоволствие, когато ликьора узрее, вкусът му стане наситен, цветът - плътен, а удоволствието пълно.
За да приготвим ликьора, плодовете трябва да са добре узрели, тъй като ще използваме и техните черешови семки.
Измиваме черешите и ги намачкваме в емайлиран или стъклен съд.
Събираме от тях 1 к.ч. костилки. Измиваме ги и ги запичаме във фурната за кратко.
След като се охладят, се начупват в хаванче и се прибавят към плодовата маса.
Прибавяме и гвоздейчетата карамфил.
Изсипваме всичко в трилитров буркан и заливаме с плодовия алкохол.
Черешовия екстракт отлежава месец на тъмно и хладно място. От време на време е добре да разклащаме буркана.
Прецеждаме през цедка, като добре притискаме плодовете, за да извлечем максимално течността от тях.
Приготвяме захарен сироп, който след охлаждане прибавяме към черешите.
Филтрираме черешовия ликьор през марля и наливаме в подходящи бутилки. Държим задължително на тъмно място.
Коментари
Съдържат голямо количество амигдалин, който се разгражда до циановодородна киселина, която е силно токсична!
Ядката на костилката съдържа черешово масло и се използва за лечение на хемороиди.
Костилката, както повечето костилки и обвивки на семки от плодове съдържа Цианид!!!