Начин на приготвяне
Разделяме белтъците от жълтъците в две купи. Разбиваме белтъците с миксер и после добавяме захарта. Разбиваме на сняг. След това прибавяме постепенно брашното, предварително пресято.
Добавяме содата, която гасим в лимоновия сок. Разбъркваме внимателно с шпатула, за да не се слегнат белтъците. Накрая слагаме орехите и пак внимателно объркваме.
Така готовата смес сипваме в кръгла форма (20 см) и заглаждаме. Дъното на формата покриваме с хартия за печене. Печем за около 50 мин на 180 градуса.
Режем ореховия блат на 3 равни части, моите са 2, защото формата ми е по-широка и ореховият блат ми стана по-тънък, но това не беше голям проблем.
Маслото разбиваме с миксер. Към него добавяме с бъркане 6 жълтъка и 120 г пудра захар и ванилията.
Сглобяваме ореховата торта, като в тортена чиния слагаме ринг от формата с падащо дъно.
Слагаме 1 блат, мажем с крем. Поставяме пак блат, отново покриваме с крем и завършваме с блат.
Глазурата приготвяме, като стопяваме шоколада на водна баня с 2 л. олио.
Оставяме да се охлади леко и изливаме отгоре. Разпределяме я с помощта на шпатула навсякъде. Прибираме тортата поне за 1/2 час в хладилника да стегне.
Аз лично не съм правила тази глазура защото имах 1 буркан течен шоколад и реших да ползвам него. Имах и малинки, с които украсих тортата
Източник: Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа