Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Орехова Торта»Разкошна торта с белтъчено-орехови блатове и малини

Разкошна торта с белтъчено-орехови блатове и малини

Разкошна торта с белтъчено-орехови блатове и малини
Снимка: Цветомира Иванова
1 / 3
20/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
55 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Има торти, за които не говорим, за тях само мечтаем и с удоволствие хапваме, когато ни поканят да ги опитаме"

Необходими Продукти

  • за блатовете
  • яйца - 6 белтъка
  • захар - 6 с.л.
  • брашно - 4 с.л.
  • сода за хляб - 1 ч.л.
  • лимони - 1 с.л. лимонов сок
  • орехи - 10 с.л. смлени
  • за крем
  • яйца - 6 жълтъка
  • масло - 120 г краве
  • пудра захар - 120 г
  • ванилия - 1 ампулка
  • Глазура
  • шоколад - 1 черен натурален
  • мазнина - 2 с.л. растителна
  • малини - за украса или други плодове по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделяме белтъците от жълтъците в две купи. Разбиваме белтъците с миксер и после добавяме захарта. Разбиваме на сняг. След това прибавяме постепенно брашното, предварително пресято.

Добавяме содата, която гасим в лимоновия сок. Разбъркваме внимателно с шпатула, за да не се слегнат белтъците. Накрая слагаме орехите и пак внимателно объркваме.

Така готовата смес сипваме в кръгла форма (20 см) и заглаждаме. Дъното на формата покриваме с хартия за печене. Печем за около 50 мин на 180 градуса.

Режем ореховия блат на 3 равни части, моите са 2, защото формата ми е по-широка и ореховият блат ми стана по-тънък, но това не беше голям проблем.

Маслото разбиваме с миксер. Към него добавяме с бъркане 6 жълтъка и 120 г пудра захар и ванилията.

Сглобяваме ореховата торта, като в тортена чиния слагаме ринг от формата с падащо дъно.

Слагаме 1 блат, мажем с крем. Поставяме пак блат, отново покриваме с крем и завършваме с блат.

Глазурата приготвяме, като стопяваме шоколада на водна баня с 2 л. олио.

Оставяме да се охлади леко и изливаме отгоре. Разпределяме я с помощта на шпатула навсякъде. Прибираме тортата поне за 1/2 час в хладилника да стегне.

Аз лично не съм правила тази глазура защото имах 1 буркан течен шоколад и реших да ползвам него. Имах и малинки, с които украсих тортата

Източник: Цветомира Иванова от Кулинарна мрежа

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: