Gotvach.bg»Рецепти»Напитки»Сиропи»Домашен сироп от бял бъз (по рецепта на Петър Димков)

Домашен сироп от бял бъз (по рецепта на Петър Димков)

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Домашен сироп от бял бъз (по рецепта на Петър Димков)
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"Лечебен сироп от бял бъз по рецепта на лечителя - ето как трябва да се прави"

Необходими Продукти

  • цвят от бъз - 50 бр. Sambucus
  • вода - 2 и 1/2 л, филтрирана или изворна
  • захар - 2 кг
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
  • лимони - 1 бр.
  • лайм - 1 бр.
  • маточина - 1 шепа свежи листенца по желание
  • мента - стръкчета за аранжиране
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Цветът от бъз се измива обстойно в гевгир под течаща струя студена вода.

Водата се възвира леко, колкото лимонената киселина да се разтвори, след което се охлажда.

Лимоните накисваме за 30 минути в топла вода и лъжичка сода за хляб.

Измиваме ги добре с четка и ги нарязваме с кората на кубчета.

В емайлиран или стъклен съд поставяме цветовете и лимонените резенчета, като ги заливаме с преварената вода.

Тук аз добавям и свежи листенца от маточина. Тя допълнително обогатява сиропа с аромати и лечебни свойства.

Поставяме съда за 24 часа в хладилник, като от време на време разбъркваме и притискаме съдържанието, за да освободи божествените си аромати.

На следващия ден отново примачкайте плодовата и цветната маса.

Прецедете течността през гевгир, като изстискате добре от остатъчната течност.

Когато отварата се темперира, прибавяме захарта и разбъркваме, докато се разтопи.

Филтрираме сиропа през тензух и наливаме в бутилки, които съхраняваме в хладно помещение.

Сиропът от бял бъз разтваряме както с изворна, така и с газирана вода. Аранжираме с листенца мента или маточина.

Поднасяме сока от бъз с кубчета лед и резенчета лайм за цитрусов свеж привкус.

Ако приготвите по-голямо количество сироп от бял бъз, можете да го консервирате в бутилки. Тогава не е необходимо да прибавяте лимонена киселина. Стерилизирате за 5 минути. Така ще се наслаждавате на домашния сироп от бял бъз по рецепта на Петър Димков до другата пролет.

В българската народна медицина цветът на белия бъз се използва при високо кръвно, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, задух и затлъстяване.

Прилага се за регулиране за регулиране обмяната на веществата.

Растението се прилага и при простудни заболявания, като температуропонижаващо средство при бронхит, туберкулоза и кашлица. Това действие се дължи главно на гликозидните вещества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Какво значи да се темперира отварата???
17.05.2024 15:25
1
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Петър Димков, само лайм е ползвал, да знаете ;)
31.05.2024 11:32
Анонимен
Анонимен
sambukus nigra - черен бъз
13.06.2023 10:34
1
Потребител#327677
Потребител#327677
много вкусно!
12.06.2023 09:26
1