Начин на приготвяне
Черният бъз е една от най-често използваните лечебни растения в света, особено през хладните месеци от годината.
Той е най-популярен като добавка за подобряване на имунната дейност, превенция и лечение на симптоми на настинка и грип.
За приготвянето на сиропа е необходимо да отделим само добре узрелите зрънца от плодната китка.
Ако има зелени зрънца, отстранете ги, защото са токсични.
Измивате ги добре под течаща вода и ги оставете да се отцедят в гевгир. Най-добре е да са сухи, както и бурканите, които ще пълним.
Оронете зрънцата, като използвате ръкавици за целта.
За напълването на един трилитров буркан са необходими около 1500 гр. узрели зрънца от черен бъз (бъзуняк) и 1800 гр. захар.
В чистите и сухи буркани подреждаме слой зърна от бъз (около 2 см.), и редуваме със захар. Най-отгоре посипваме захарта, чийто слой е около 6-7 см.
Бурканите покриваме с тензух и завързваме добре.
И тук аз малко заобикалям описанието, че стъклениците се съхраняват на слънце.
Може би, защото температурите в Пловдив са много високи и първата година моят сироп се превърна в искрящо лилаво шампанско.
Аз ги държа в хладилник (при липса на хладна маза), като след 15-20 дни разбърквам сиропа с дървена лъжица.
Преди това съставките не се разбъркват!
Избирам си почивните дни - време, за да престои навън и да го наблюдавам.
Сега е по-хладно, затова ще използвам момента, за да разтопя захарта и да прецедя сиропа.
Наливате го в бутилки и го съхранявате в хладилник.
Можете да го прехвърлите в по-малки шишенца и да замразите в камерата. По желание захарта можете да замените с мед, въпрос на налични продукти. От остатъчните плодове можете да приготвите мармалад. Изсушените пък бъзови зрънца са чудесни, за да си приготвите чай за през зимните дни.
ПРИЕМ:
Приемайте ежедневно, за да се възползвате от имуностимулиращите му свойства. Може да използвате като превантивно средство, като приемате 1/2 до 1 чаена лъжичка на ден по време на пиковия сезон на настинки и грип. Някои източници препоръчват да се приема само през делничните дни, а през почивните дни да се прави пауза.
Стандартната доза е 1/2 до 1 чаена лъжичка за деца и 1/2 до 1 супена лъжица за възрастни. Ако се борите с настинка или грип, приемете нормалната доза на всеки 2-3 часа, вместо веднъж дневно, докато симптомите изчезнат.
„В буркан се нареждат добре узрелите зърна на полския бъзунек така: един ред очистени зърна с дебелина 2 см., един ред пак толкова ситна захар. И така догоре, като най-горният слой захар е с дебелина 8-10 см., за да не вкисне. Отворът на буркана се завързва с тензух, оставя се да стои на слънце 10-15 дни, като през последните дни се бърка с дървена лъжица, за да се стопи захарта. След това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване, налива се в бутилки, чиито отвори, вместо да се запушват с тапи, се завързват с тензух и се държат на студено, за да не вкисне сиропът”.
Източник: Тази рецепта е описана за сироп от черен бъз, посочена в книгата „Чудесата на Петър Димков”, Вълшебни рецепти от лечителя.
Ползи за здравето от черен бъз
Плодовете на черния бъз не само са питателни, но и имат потенциал да се борят със симптоми на настинка и грип, да поддържат здравето на сърцето и да се борят с възпалението и инфекциите, наред с други ползи.
В народната медицина сиропът се използват за лечение на грип, инфекции, ишиас, главоболие, зъбна болка, сърдечна болка и нервна болка, както и лаксатив и диуретик.
Освен това плодовете могат да се използват за конфитюр, сладко или пък вино от бъз.
Коментари
Направих по същия начин всичко, с изключение на горноя (последен) слой захар и не сложих тензух ами направо затворих капачката на буркана... Грешно ли съм направила? Годен ли е сиропа за употреба? Да не натровя децата?
Извинявам се за глупавите въпроси, но наистина не знам и много се зачудих....