Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Кайма»Кюфтета»Манджа с кюфтета и сос от майонеза и кисело мляко

Манджа с кюфтета и сос от майонеза и кисело мляко

Илияна ДимоваИлияна Димова
Гуру
1k4k4k4k7
Манджа с кюфтета и сос от майонеза и кисело мляко
Снимка: Илияна Димова
1 / 5
22/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
2
"Признайте си, спечелихме ви още на кюфтета, но като разбрахте, че ще има и сос - веднага ви се прииска да опитате тази манджа"

Необходими Продукти

  • кайма - 250 г смес
  • ориз - 1/2 к.ч.
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • майонеза - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • бульон - 1 бр. пилешки Маги
  • лук - 1 бр.кромид
  • олио - 3 с.л.
  • черен пипер - млян
  • къри - подправка
  • кимион - млян
  • чубрица - сушена
  • брашно - за овалване на кюфтенцата
  • пресен копър - връхчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме ориза (1/2 к.ч.), отцеждаме от водата и прибавяме към каймата (250 г.). Ръсваме черен пипер, къри, кимион и чубрица количества по вкус.

Омесваме каймата и правим малки и кръгли кюфтенца. Овалваме добре всяко кюфтенце в брашно.

В тенджера наливаме олио (3 с.л.) и като загрее слагаме да се изпържат кюфтенцата.

Като се позапържат, слагаме при тях почистен, измит и настърган на ситно лук (1 бр.).

Ръсваме млян черен пипер на вкус и брашно (1 с.л.). Разбъркваме и наливаме топла вода (1 и 1/2 л.приблизително).

Слагаме кубче пилешки бульон и чубрица на вкус. Варим ястието, без да слагаме капак на тенджерата, за да не изкипи. Продължаваме варенето, докато кюфтенцата и оризът в тях се сварят добре. В купичка смесваме киселото мляко (3 с.л.) с майонеза (2 с.л.) и брашно (1 с.л.).

Разбъркваме с бъркалка, да се смесят хубаво и да получим гладка кашичка. Сипваме в нея 1-2 черпака бульон от варене на кюфтенцата и после изливаме в цялото количество манджа при кюфтенцата.

Разбъркваме и варим още 1-2 минути, като при необходимост доливаме малко вода или сгъстяваме с още малко брашно размито в топла вода. Ръсваме в манджата наситнени връхчета пресен копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: