Начин на приготвяне
Почистете черешите от дръжките, измийте ги и тогава извадете костилките и нарежете. Това правим, защото ако първо ги нарежем и после изплакнем, ще отмием част от сиропа, който ще изпуснат.
Залейте плодовете с водата, сипете захарта и варете на тих до умерен огън 50 минути - 1 час.
Докато е гореща сместа, сложете листата от индрише и оставете да пуснат аромата си до момента, когато напълно изстине. Тогава ги махнете, изстискайте сока от лимон и пасирайте. Ако е много гъсто, може да разредите с малко вода.
Прецедете черешовият концентрат през фина цедка и налейте в бутилки, като ги затворите добре и съхраните в хладилник.
Тъй като количеството е малко, сиропът е за директна консумация. Разрежда се с вода в пропорции, желани от вас, и се поднася с бучки лед.
В случай че приготвите повече количество, трябва да херметизирате в тъмни бутилки, затворени с метални капачки, и да съхранявате на хладно и тъмно място.