Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Франзели»Класически френски хляб

Класически френски хляб

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Класически френски хляб14 / 14
25/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4
"С неустоим аромат и хрупкава коричка - няма как да не опитате този великолепен Класически френски хляб"

Необходими Продукти

  • брашно - 580 г + за доизмесване и поръсване
  • вода - 370 мл
  • мая - 25 г жива
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 ч.л. с връх
  • олио - 3 с.л. + за намазване
  • грис - 1 - 2 с.л. (по желание)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Класическият френски хляб е така обичаният от всички багет или багети. Това е дълга франзела с хрупкава коричка и много малко среда.

В домашни условия с обикновена фурна трудно бихме направили истински дълги багети, но доколкото ни позволява, можем да го сторим и да се насладим на този прекрасен френски хляб.

Ето и рецептата:

Пресейте брашното в купа и направете кладенче. В него сипете половината от водата - леко затоплена (37-40 градуса не повече), една лъжица от захарта и натрошената мая. Разбъркайте, за да се смеси и с мъничко брашно и покрийте с кърпа за 10 минути.

Към шупналата мая налейте и останалата вода, олиото и захарта, а солта пръснете отстрани върху брашното.

Замесете гладко и еластично тесто, добавяйки си брашно, ако е необходимо, без да прекалявате, защото при месенето тестото ще си добие нужната еластичност. Работете с плавни движения от 10 до 15 минути. Това време е нужно, за да стане хлябът вкусен и да се развие добре ароматът.

Оформете на топка, намазнете я и поставете в купата, покрита със стреч фолио, за да удвои минимум обема си - 40-50 минути.

Втасалото тесто разделете на 4 равни парчета и всяко разтегляйте и притискайте с пръсти, придавайки му форма на правоъгълник. Започнете да навивате, но вместо по стандартния начин, трябва при всяка сгъвка да притискате крайчето в основата, за да прилепне. Така, докато навиете нацяло. Оставете така багетите да починат 5-10 минути.

За да положим хлябовете в тава, ще ни е нужен малък трик. Вземете дълго парче хартия за печене и направете сгъвки като подразделения горе-долу колкото дебели искате да бъдат багетите ви. Целта е да не се движи тестото настрани при повторното втасване и да останат възможно най-тънки без да се слепват една с друга или да станат плоски. Има специални вдлъбнати тавички с легълца за такъв вид хляб, но който като мен си няма такава, измисля друг начин с подръчни материали.

Починалите багети разтеглете, за да станат с дължината на тавата. Това става, като положите длани върху всяка и правите движения напред назад, без да притискате прекалено тестото, за да не изкарате въздуха от него.

Всяка готова багета поставяйте в приготвеното ѝ легло от хартия върху тавичката. Оставете ги да втасат още веднъж за 30-40 минути в топло помещение.

Загрейте фурната до 250 градуса като вътре поставите 2 купички с вода. Тя ще генерира пара, за да можем да имаме така желаната и типична коричка за този вид хляб.

Направете по 3-4 напречни разреза на багетите, внимавайки да не притискате, за да не спаднат. Поръсете с брашно или грис (грис може да ръснете и върху хартията преди да положите хляба).

Пъхнете в загрялата фурна и намалете на 230 градуса. Печете около 20 минути или докато почервенеят. След това оставете във фурната за 10 минути изключена, на открехната врата.

Охладете върху решетка и може да се насладите на хрупкав класически френски хляб.

Имайте предвид, че ако не изконсумирате на същият ден всичките багети и ги съхраните в торбичка, хрупкавата коричка ще омекне.

Може да печете толкова, колкото бихте изяли, а останалото тесто да съхраните в хладилник след първото втасване и да приготвите на следващия- или по-следващия ден.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: