Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Френски хляб (Pain de Campagne)

Френски хляб (Pain de Campagne)

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k10k3k1
Френски хляб (Pain de Campagne)
Снимка: marcheva14
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
1
"Дай му на французина свобода в кухнята и той ще ти приготви неустоим Хляб Шампанско"

Необходими Продукти

  • ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАКВАСКА
  • брашно - 200 г бяло
  • ръжено брашно - 50 г
  • мая - 5 г суха
  • захар - 1 ч.л.
  • вода - 180 мл
  • ОСНОВНО ТЕСТО
  • брашно - 500 г бяло
  • ръжено брашно - 100 г
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 5 г суха
  • сол - 15 г
  • вода - 400 - 420 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Работи се с миксер; Фурна - 200 градуса; Плоска тава с хартия за печене.

Продуктите за предварителната закваска се смесват докато стане топка тесто. Тестото е повече сухо. Оставя се за половин час на стайна температура, а след това се прибира в хладилник за 6 до 12 часа.

В купата на миксера се замесва тесто от закваската и всички продукти за основното тесто. Измесва се докато се отдели от стените на купата на миксера. Изважда се, прехвърля се в леко намаслена купа и се оставя да втаса за около 1 час.

Отново се премесва, както е вътре в купата и се оставя да втаса за още 20 минути. След тези минути отново се премесва и се оставя за още 20 минути втасване, това се прави общо три пъти. Така се вкарва повече въздух в тестото.

Готовото тесто се дели на две части и с ръце се оформят питки, хляб в желаната форма. Оставят се в тавата с хартия за печене и се оставят за още 20 минути да втасат.

Готовото тесто се поръсва с брашно през цедка, разрязва се с остър нож на фигури и се поставя във фурната на 220 градуса. След първите 10 минути фурната се намалява до 200 градуса и се пече за около 30-40 минути или докато хлябът стане лек при повдигане от тавата.

Френският хляб (Pain de Campagne) е готов.

Източник: Кулинарен блог на Е. Тонева

Забележка: Този вид хляб е работен изцяло в стоящ миксер. Хубавото при него е, че е от два вида брашно, което допринася за по-добра консистенция на тестото, мекота и пръхкавост. Защо името му е Pain de Campagne - Хляб Шампанско, не мога да зная, вероятно от това, че цвета му е точно като цвят на шампанско.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Banshi
Banshi
Шампан (Champagne)
Шампан е историческа област в Североизточна Франция. Днес по-голямата част от областта принадлежи към регион Гранд Ест, а отделни нейни по-малки части са включени в състава на Бургундия-Франш Конте, Ил дьо Франс и О дьо Франс. Шампан е прочута с шампанското, което се произвежда в сегашната форма от 17 век – Уикипедия
Тоест....хляб от тази област :)
29.09.2020 14:19
1
2
Покажи всички подкоментари