Начин на приготвяне
Домашният квас се разбърква с топлата вода за вторичен квас до получаване на хомогенна смес.
Прибавя се брашното за вторичен квас и се разбърква много добре до пълното разтваряне на брашното.
Купата се завива с фолио, което се надупчва, за да влиза въздух.
Оставя се за 4 часа, докато шупне и се появят балончета в сместа.
След като шупне, се прибавя останалата топла вода.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес.
Останалото брашно се слага в купа, в която ще се разбърква.
Прибавя се морската сол и се разбърква много добре.
В средата се прави кладенче, в което се изсипва сместа.
Омесва се меко тесто с дървена лъжица.
Тестото се оставя да си почине.
След 15 мин се разбърква, като се прегъва като плик.
Тестото за този хляб с квас се оставя да престои 15 мин и отново се разбърква, като се прегъва като плик.
Това се повтаря три пъти, след което тестото се завива с кърпа и се оставя да втаса за 3 ч.
След като втаса, тестото се изсипва на набрашнена повърхност и се оформя топка с помощта на дървена шпатула.
След като се оформи на топка, тестото се слага в предварително намазана със зехтин тенджера с капак.
Тестото се оставя да престои под капак 30 мин.
Поръсва се с брашно и се разрязва с нож.
След това се слага да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за 30 мин под капак.
След 30 мин капакът се премахва и френският хляб с квас се пече 30 мин на 180 градуса.