Начин на приготвяне
Чушките (сладките жълти, червени и люти) се изпичат на ламарина, захлупват се и след като изстинат, се обелват, почистват от дръжките и семената.
Доматите се попарват за кратко във вряща вода, обелват се и се нарязват на едро.
Обелените чушки и домати се прехвърлят в блендер или се смилат на едро в месомелачка заедно със почистените от дръжките свежи листа копър и магданоза.
Към сместа се добавя пресованите скилидки чесън, подправките (хмели-сунели, червен пипер, смлени семена кориандър, захар и сол).
Разбърква се, полива се с препърженото олио и се поднася като сос към месни и зеленчукови ястия.
Може да се поднесе и като разядка върху филийки хляб.
Кавказката лютивка може да се съхранява в хладилник до няколко дни или да се прехвърли в буркани и да се стерилизира.
Добър апетит!